Kosgeb Kredileri
KOSGEB Nedir? Nasıl Faydalanılır?
Yazar: - 01 October 2017
13.368
0

KOSGEB Nedir?
Ülkemizde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü belirlemek, etkinliklerini ve rekabet güçlerini arttırmak hedefiyle kurulmuş olan bir kamu kurumudur. Birçok açıdan farklı görevleri bulunan kurumun diğer bir hizmeti de KOBİ’lerin Ar-Ge, kurumsallaşma ve ihracat gibi konularda kendilerini geliştirmesini ağlamaktır. KOSGEB ‘in açılımı ise şu şekildedir; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı. 12 Nisan 1990 senesinde 3624 sayılı yasa ile kurulmuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak kuruluşu gerçekleşmiştir.

Daha Basit Anlatmak Gerekirse; İnsanların her zaman kendi işini kurma hayalleri vardır. Ticarete atılmak, kendi işinin patronu olmak birçok insanın hayalidir ancak bunu gerçekleştirmek çokta kolay değildir. İyi bir plan ve proje olsa bile sermaye eksikliği yüzünden birçok proje rafa kaldırılmıştır. İnsanlar belki de bir daha hiç yapmamak üzere planlarını askıya almıştır. İşte KOSGEB burada devreye giriyor ve maddi anlamda girişimcilere destek oluyor. İnsanların hayallerini gerçekleştirmesi ve ekonomiye can katmaları için çeşitli meblağlar da karşılıksız ya da uzun vadeli maddi desteklerde bulunuyor. Sadece yeni iş yeri açacaklara değil, tüm KOBİ’lere destek sunuyor. İşini büyütmek isteyenler de KOSGEB desteklerinden faydalanabilirler.

KOSGEB Tam Olarak Ne İşe Yarar?
Kurumun ana amacı yeni işletmelerin açılması, girişimcileri eğitimsel ve mali anlamda desteklemektir. Bu amaç doğrultusunda ülke ekonomisine dolaylı yoldan katkıda bulunmaktadır. KOSGEB tarafından verilen destekleri kısaca özetlemek gerekirse; KOBİ proje destek programı, kredi faiz desteği, işbirliği güç birliği destek programı, Araştırma Geliştirme, genel destek programı, tematik proje destek, laboratuar hizmetleri  ve gelişen işletmeler piyasası destek programı şeklindedir. Son yıllarda kendini daha da geliştiren kurum, profesyonel olarak destek programlarını girişimcilere sunmaya başlamıştır. Her geçen gün daha da profesyonel duruma gelen KOSGEB, önümüzdeki yıllarda faaliyetlerini üst düzeylerde devam ettirerek KOBİ’lere çok büyük desteklerde bulunacaktır.


KOSGEB Girişimci Kredisi Nedir?
Kurum, yeni iş yeri açmak isteyen girişimcilere belli şartlar altında kredi imkanı sağlamaktadır. Hayallerini gerçeğe çevirmek isteyen girişimciler bu krediye başvuru yapabilirler. Peki bu krediyi almak için genel şartlar nelerdir? Bu şartları inceleyelim.

Girişimcilik Eğitimi; Kurum tarafından sağlanan eğitimi tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitim sonrasında KOSGEB tarafından sertifika alıyorsunuz.

Şirket Kurulumu; Almış olduğunuz sertifika sonrasında şirketinizi kurabilirsiniz. Sertifika almadan kurulan şirketler yani şirketin sertifika alınmadan kurulmuş olması sizi bu krediden mahrum bırakacaktır.

Şirket Ortaklık Yapısı; Kurulan şirketin ortağı olabilir. Hatta sizin hissenizin %30 olması bile yeterli oluyor.

Destek Oranı; Erkek girişimcilere %60, bayan girişimcilere %70 gibi bir destek oranı bulunmaktadır. Kadın girişimcilerin ülkemizde erkeklere nazaran daha az olduğu için %10 fazla bir oran ayrılmış durumda.

Destek Nasıl ve Ne Zaman Alınabilir; Şirketiniz için harcama yapacağınız tüm giderlerin faturasını mutlaka almalısınız. Yaptığınız harcamaları KOSGEB’e göndererek 2-3 ay içerisinde bu giderleri KOSGEB’den alacaksınız. Ancak şunu belirtmekte fayda var, KDV dahil olmayacaktır.

Not; Şirketiniz için almış olduğunuz demirbaşları  3 sene boyunca satamazsınız.

KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?

  • KOSGEB tarafından verilmiş olan uygulamalı eğitim desteğini ya da iş kurma danışmanlığı eğitimini alanlar.
  • Kurum tarafından üniversite sınırlarında yapılmış olan genç girişimci geliştirme programına katılmış olup mezun olanlar.
  • İŞGEM bünyesinde yer alan girişimcilerden 1 sene içinde işletme açmış olan kişiler KOSGEB desteklerinden yararlanabilir.

KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapılır?
KOSGEB desteklerinden faydalanmak için alt kısımda yer alan adımları inceleyebilirsiniz.

  • KOSGEB Veritabanına Kayıt; Resmi site üzerinden kayıt olmak.
  • KOBİ Beyannamesinin doldurulması.
  • Beyanname, KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edilir ve size olumlu olumsuz dönüş yapılır.
  • KOSGEB uzmanlarınla görüşerek plan ve projelerinize göre destek almak.
Güncel Kosgeb haberleri için Twitter sayfamızı takip edebilirsiniz;
ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ