KOSGEB; Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Başkanlığı adının kısaltmasıyla oluşmuştur. Ülke ekonomisinin büyümesinde ve gelişimin tüm ekonomik kesimlerin katkıları ile gerçekleştirilmesi için faaliyet göstermekte olan KOSGEB, adında da olduğu gibi küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olmaktadır. KOSGEB’ in sunmakta olduğu desteklerden küçük ve orta ölçekli üretim faaliyetlerinde bulunan işletmelere çeşitli konularda desteklerde bulunmaktadır. 1-150 işçi istihdam etmiş olan ve üretim faaliyetlerinde bulunan işletmeler ile girişimciler, TOBB ve TESK bünyesinde bulunan odalar ile organize sanayi bölgelerinin yönetimleri ile burada bulunan kooperatifler ile dernekler faydalanabileceklerdir.
KOSGEB desteklerinden faydalanarak açacak oldukları yeni iş yerleri ve yeni girişimler için finansman, para bulma niyetinde olan kişiler, KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için gereken şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Yeni açılacak olan işletmenin erkek, kadın ya da çocuk tekstil ürünlerinden hangisini sattığına bakılmaksızın gereken şartların sağlanması, KOSGEB’ den finansman sağlayabilmek için gereken ilk şart durumundadır.
50.000 TL Hibe – 100.000 TL Faizsiz Kredi
KOSGEB’ den alınacak olan destekler 50 bin TL’ ye kadar hibe ve 100 bin TL’ ye kadar faizsiz kredi şeklinde gerçekleşmektedir. Alınacak olan bu yardımlar ile kişilerin kuracak oldukları yeni girişimleri için gereken olan finansman rahatlıkla tamamlanmış olacaktır. Yeni girişim oluştururken ve bu girişim için KOSGEB’ den destek almak hedeflenirken izlenecek adımların hepsi benzerlik göstermektedir. Fark yaratan tek şey, sizlerin başvurunuz sırasında hazırlayacağınız girişim projesinde yer alan hedef hizmet ve üretim kapasitesi ile kurumdan alınacak olan destek miktarıdır.
Tekstil ve Moda Alanındaki Girişimler İçin KOSGEB’ Den Nasıl Destek Alınır?
Moda ve tekstil işletmelerinin kuruluşu sırasında da KOSGEB’ den destek alınabilecektir. Kurumdan destek almak ve açılacak olan işyerlerini bu desteklerle kurmak için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Gereken şartların hepsinin sağlanmasıyla ve KOSGEB’ e gerektiği gibi başvuruda bulunulmasıyla istenen yardım ve destekler kolaylıkla alınabilecektir. Giysi ve ayakkabı alanında, giyim üzerine mağaza açmak isteyen herkes, KOSGEB’ den destek sağlayabilecektir. KOSGEB’ den sorunsuz bir şekilde destek sağlamak için aşağıda sıralanan işlemlerin hepsini büyük bir özenle tamamlamak ve hazırlamak gerekmektedir. Destek alabilmek için gerekenler aşağıda sıralanmaktadır.
- Her şeyden önce uygulamalı eğitim kurslarına katılım göstermek gerekmektedir. Bu kurslarda, destek alınarak gerçekleştirilecek olan girişimlerde nasıl daha başarılı olunacağı ve nasıl ayakta kalınacağı hakkında eğitimler verilmektedir. Eğitimlere devam zorunluluğu bulunmaktadır ve eğitim sonunda katılımcılar sınava tabi tutulmaktadırlar. Sınavdan gereken notlarla geçen kişiler girişimcilik sertifikası alacaklardır. Eğitimler kapsamında kurumun kabul edebilecek olduğu ve girişim ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabilecek olan iş planlarının hazırlanışı ile ilgili olarak da eğitim verilmektedir.
- Açılacak olan işyeri ya da giyim mağazası ile alakalı olan iş planlarının hazırlanması gerekmektedir. İş planlarının hazırlanması baştan savma bir şekilde değil, son derece titiz ve özen gösterilerek yapılmalıdır. Hazırlanan iş planları ile KOSGEB müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir.
- KOSGEB’ in iş planlarınızı yeniden gözden geçirmeniz için geri vermesi durumunda üzerinde durulması gereken yerlerde yeniden çalışmalar yapılmalıdır.
- Giyim ve tekstil üzerine mağaza ya da işyeri açmak isteyen kişiler, açacak oldukları işyerleri için bayilik alabilecek oldukları gibi kendi oluşturacak oldukları isimle de işyerlerini açabileceklerdir.
- Giyim üzerine işyeri açacak kişilerin bayilik almaya karar vermeleri ile sonuca doğru adım adım gidilmektedir. Bayilik alacak oldukları markalar ile görüşerek bayilikler hakkında bilgi sahibi olunabilecektir; bayilerin yıllık olarak ne oranda satışlarda bulundukları, müşteri kitleleri, karlılık oranları gibi yararlı bilgiler elde edilebilecektir.
- Gereken araştırmaların yapılması ve iş planlarının KOSGEB tarafından kabul edilmesinden sonra işyerleri kolaylıkla açılabilecektir. Kurumdan onay alınmasından sonra 50 bin TL’ ye varan hibe desteklerinden ve 100 bin TL’ ye varan faizsiz kredi desteklerinden faydalanılabilecektir.
Siz de KOSGEB desteklerinden faydalanarak tekstil ve giyim üzerine bir işyeri açmak isteyen biriyseniz yukarıda saydığımız şartları yerine getirmiş olduğunuzdan emin olunuz. KOSGEB destekleri alınarak tekstil ve giyim üzerine işyeri açmak mümkündür. KOSGEB’ in vermekte olduğu eğitimlere sürekli şekilde katılım göstermeniz kurumdan destek alabilmek için önem taşımaktadır. Daha sonra eğitimlerde verilen derslerde de anlatıldığı gibi bir iş planı hazırlanması ya da dışarıdan birisinin yardımını alarak iş planı hazırlatmak ile KOSGEB’ e başvuruda bulunmanız gerekmektedir. İyi bir iş planının hazırlanması ile kurumun başvurunuzu reddetmesi için herhangi bir sebep kalmayacaktır.