Kosgeb Kredileri
KOSGEB Devir Desteği Veriyor Mu? İş Yeri Alınabilir Mi? Satılabilir Mi?
Yazar: - 29 December 2018
16.830
0

Kendi işini ve girişimini hayata geçirmek isteyen birçok kişi, hayallerini gerçekleştirirken KOSGEB’ in sunmakta olduğu kredi faiz desteklerinden faydalandı ve işletmenin kuruluşunda, işletme faaliyetlerinde ortaya çıkan, işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan donanım, yazılım, teçhizat ve makinelerin temin edilmesinde ortaya çıkan masrafları daha sonra KOSGEB’ den temin ettikleri destekler ile kapattılar.
KOSGEB, kuruluşu olan 1990 yılından 2009 yılına kadar yalnızca sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelere ve girişimlere destekte bulunurken 2009 yılından sonra desteklemekte olduğu alanların sınırlarını oldukça genişleterek bu alanlar içerisine hizmet ve ürün sunumunda bulunan birçok işletmenin ve alanın daha dahil edilmesini sağlamıştır.

Yukarıda da açıkça belirtildiği üzere KOSGEB, çok geniş bir alanda iş tanımlamaları yapılan pek çok farklı işletme için kuruluş desteği ve farklı destekler sağlamaktadır. Bu desteklerin sağlanmasındaki ana amaçları şu şekilde belirtilebilecektir; Üretim faaliyetleri ve ürün standartlarının belirli bir seviyenin üstüne çıkartılması, yeni istihdam imkanlarının oluşturulması ve başka kişilere yeni iş imkanları sağlanması gibi.

Kosgeb İle İş Yeri Devir Alınabilir Mi?
Bu maddelere ek olarak başka maddeler de doğal olarak eklenebilir fakat dikkat çekmek istediğimiz ana unsur, KOSGEB’ in yeni katma değer oluşturacak işletmelere destek sağlamakta olduğudur. Yani var olan bir işletmenin devri sırasında KOSGEB’ den destek; kredi faiz desteği ya da hibe desteği gibi bir destek beklemek yanlış olacaktır. Kendi iş planı ve emekleri doğrultusunda yeni bir girişimde bulunan kişiler KOSGEB desteklerinden faydalanabilirken var olan bir işletmeyi devralmak için herhangi bir KOSGEB desteği kullanılamayacaktır.


Kosgeb İle Açılan İş Yeri Devredilir Mi?
KOSGEB desteklerinden faydalanarak kurulumu gerçekleşen işletmeler, amaçlanan faaliyetlerini gerçekleştirmiş; gerek ürün ve gerekse hizmet sunumunda bulunarak iş planlarında yer alan tanımlamalara uygun hareket etmişlerdir. Fakat kendi işletmesini kuran kişilerden bazıları, bir noktadan sonra işletme faaliyetlerinden belirli sebeplerle vazgeçebilmekte, kurmuş olduğu işletmeden başka bir alanda faaliyet göstermek ya da çok daha avantajlı olan başka bir iş fırsatını yakalamak isteyebilmektedir. Durum böyle olunca girişimci kişiler, KOSGEB desteği ile kurmuş oldukları işletmenin hangi şartlarda devredilebilecek olduklarının yollarını aramaya başlarlar.

Kosgeble Açılan İş Yerinin Devir Şartları
Fakat KOSGEB desteklerinden bazıları kullanılarak kurulumu gerçekleştirilmiş bir işletmenin devri için belirli şartların yerine getirilmesi ile bu işletmelerin devri gerçekleştirilebilmektedir. İş yerinin açılışı üzerinden 3 yıl geçmeden işletmenin devredilmesi mümkün olmamaktadır. Daha açık bir şekilde belirtmek gerekirse, kişiler 3 yılın dolmasından daha erken davranarak işletmelerini devrederlerse, KOSGEB tarafından sunulmuş olan kredi faiz desteklerini faizleri ile birlikte geri ödemek durumunda kalacaklardır. Bu da pek istenen bir durum olmayacağı için kişilerin zaman hesaplamasını iyi yapmaları gerekmektedir.

Fakat bu genel açıklamanın dışında olarak, işletme devri sırasında kişiler mali olarak kar durumuna geçecek oldukları için kişilerin bağlı bulundukları KOSGEB müdürlükleri, girişimcilerin kullanmış oldukları kredi faiz desteklerinin faizi ile birlikte geri iade edilmesini talep edebilmektedirler.

Güncel Kosgeb haberleri için Twitter sayfamızı takip edebilirsiniz;
ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ