Kosgeb Kredileri
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
Yazar: - 03 October 2017
2.298
0

İş kurmak isteyen ya da mevcut olarak kobi sahibi olan kişilerin, adını çokça duyduğu bir kuruluş olan KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve idaresi başkanlığı anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere, herhangi bir sektörde girişimci olarak yer almak isteyen ya da hali hazırda kobisi olan kişilerin başvurabileceği bir kuruluştur. Kosgeb yapısı itibariyle kobilere ve girişimcilere kendi işlerini geliştirmek için lojistik ve maddi yardımda bulunmaktadır. Bu yardımlardan faydalanmak için düzgün ve yasal yöntemlerle bazı başvurular gerekmektedir. Biz de burada bu başvuru şartlarından ve başvurunun ne şekilde yapılacağından bahsedeceğiz.

Kobiler ve girişimciler, ilk olarak çalışmakta oldukları iş kolundaki görevlerini belirlemelidirler. Buradan yola çıkarak, kosgeb’in yayınlamış olduğu klavuzlardan alabilecekleri yardımları ve hibeleri daha net olarak görebilirler. Kosgeb’e başvuracak olan kişiler ya da kobiler, kosgeb’in şart koyduğu sektörlerin herhangi bir dalında faaliyet yürütmelidirler. Bu durumdan emin olan kişiler, kosgeb’in resmi sitesi aracılığı ile hibe ve kredi fırsatlarına başvurabilirler.

Kosgeb’e Kimler Başvurabilir ?
Kosgeb, küçük ve orta ölçekli işletmelere ve girişimcilere kolaylıklar sağlayan, işlerini geliştirmede yardımcı olan, finansal veya lojistik anlamda destek sağlayan bir kuruluştur. Bu yardımlardan kesintisiz ve eksiksiz olarak yer almak için, kosgeb’in tanımlamış olduğu kobilerden veya girişimcilerden olmak gerekmektedir. Kosgeb sadece bu şartları yerine getiren kuruluşların ve girişimcilerin başvurularını kabul edebilmektedir.


Kosgeb’in belirlemiş olduğu yaklaşık 300 aktif sektör ve bunların alt dalları bulunmaktadır. Örnek olarak market açmak isteyen bir girişimci, kosgeb’in desteklemiş olduğu alanlardan birinde faaliyet gösteriyorsa, rahatlıkla başvuruda bulunabilir. Başvuru sonucuna göre hibe ya da faizsiz kredi alabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi kosgeb’in resmi sitesinde yer almakta, bu klavuz her sene başında konunun uzmanları tarafından güncellenmektedir.

Kosgeb Başvuru Koşulları
Kosgeb’in belirlemiş olduğu sektörlerde faaliyet gösteren girişimciler ya da kobiler, kosgeb’e belli başlı şartları taşımaları durumunda başvurabilirler. Eğer bu şartları tam olarak yerine getirmeden başvurmaları durumunda ise, başvuru sonuçları negatif olarak gelmektedir. Öncelikle kobilerin ya da girişimcilerin, kosgeb’e başvurmaları için kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir borcunun bulunmaması gerekir. Sgk, maliye, vergi dairesi, kobinin bağlı olduğu stk’lar, esnaf odaları ya da tapu daireleri gibi, resmi kurumlara olan herhangi bir borç, başvuru zeminini ve sonucunu negatif olarak etkilemektedir. Yukarıda bahsedilen kurum ve kuruluşlardan borcu yoktur kağıdı alınması, başvuru için temel kıstastır.

Bir diğer başvuru şartlarından birisi de, işletmeye ait olan tüm resmi evrakların ve kosgeb tarafından istenilen değerli kağıtların, eksiksiz olarak toplanmasıdır. Bu evraklar, işletmenin ne denli resmi olduğunun başlıca belgeleri olarak kabul edilmektedir. Bu evrakların ne olduğu veya nereden temin edilebileceği, kosgeb’in resmi sitesinde her sene düzenli olarak ilan edilmektedir.

KOSGEB’in verdiği desteklerin en başında hibeler ve faizsiz krediler gelmektedir. Kosgeb bu paraları, anlaşmış olduğu bankalar aracılığı ile devlet destekli olarak dağıtmaktadır. Bu yüzden kosgeb başvurusunda bulunacak işletmelerin ve kobilerin, findeks kredi risk notları istenilen seviyede olması gerekmektedir. Findeks kredi risk notu olarak ele alınan olgu ise, kredi kayıt bürosu tarafından oluşturulan finansal bir puandır. Bu kredi notu, kişinin ya da işletmenin mali geçmişini ortaya çıkarmaktadır. Kobilerin gelir gider dengesinin yerinde olması, KOSGEB tarafından verilecek kredi ve hibeler için başlıca dikkate alınan unsur olarak nitelendirilir.

Ülkemizde genellikle kobi olarak faaliyet gösteren işletmeler, kosgeb’ten büyük anlamda destek görmektedir. Fakat bu desteğin tam olarak sağlanması, firmanın nakit akışına ve kredi siciline göre değişiklik göstermektedir. Örneğin geçmişinde kredi alarak ödeyememiş işletmeler, kosgeb’in imkanlarından tam olarak faydalanamamaktadırlar. Bir diğer durum da kamu kurumlarına olan borçların sıfırlanmasıdır. Eğer kosgeb’e başvurmak isteyen bir kobinin, kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir nedenden ötürü borcu var ise, başvuru sonuçları tamamen negatif olarak gelmektedir.

Kosgeb’ten Faizsiz Kredi
Kobiler ve yeni yatırımcılar, kendi işlerini geliştirmek için KOSGEB’ten faydalanabilmektedirler. Bu durumdan yararlanmak bir çok durum için mevcuttur. Örneğin herhangi bir kobi, yurtdışı temelli iş yapmak istediği takdirde KOSGEB’e rahatlıkla başvurabilmektedir. Buradaki iş gücü, tercüman desteği, dış piyasadaki pazar rekabeti, lojistik ve finansal destek, KOSGEB tarafından sağlanabilmektedir. Bütün bu kalemlerden yararlanmak için ise gereken şey, düzenli bir gelir gider dengesine sahip olmaktır. Bu durumu yerine getiren kobiler, direkt olarak KOSGEB’ten faizsiz kredi alabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile kurulmuş bir kurum olanKOSGEB, kredi verdiği vatandaşlarından faiz almamaktadır. Bu durum kobinin ve yatırımcının lehine bir durumdur. Örneğin 200 bin TL tutarında faizsiz kredi alan bir yatırımcı, ilk sene geri ödemesiz olmak üzere toplamda 5 seneyi bulan bir vade çerçevesinde krediyi geri ödeyecektir. Bu tutardaki toplam faizi ise devlet kendi cebinden karşılamaktadır.

Güncel Kosgeb haberleri için Twitter sayfamızı takip edebilirsiniz;
ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ